Donnerstag, 24. März 2011

Ακτινοβολία; Αγοράστε τώρα είναι φτηνή!



Υπάρχουν θέματα που τα ακούμε καθημερινά και πολλές φορές αναρωτιέμαι πόσα από αυτά που ακούμε γίνονται κατανοητά από τους μη ειδικούς.
Από της 11ης Μαρτίου, όλα τα μέσα μαζικής αποβλάκωσης δεν έχουν σταματήσει να μιλούν για ακτινοβολία από πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα 1 και 2.
Και εγώ έχω αναφερθεί αποσπασματικά.
Σκέφτηκα λοιπόν να πάρω τα πράγματα από τη αρχή τους.
Δεν είμαι ειδικός και ίσως αυτό να είναι και καλό, γιατί θα πω τα πιο αυτονόητα που μου περνάνε από το μυαλό.

Ο φόβος από ένα πυρηνικό ατύχημα είναι η έκθεση σε ακτινοβολία. Ραδιενεργός ακτινοβολία να πούμε, περισσεύει. Σκέτο ακτινοβολία αρκεί. Ραδιενεργό είναι το υλικό που ακτινοβολεί.

Έκθεση σε πάγια ακτινοβολία.

Στη φύση υπάρχει διάχυτη ακτινοβολία που προέρχεται
• από τα ραδιενεργά υλικά που υπάρχουν σε φυσική κατάσταση,
• από το διάστημα,
• από την ιατρική και από άλλες πηγές του πολιτισμού μας, με την ιατρική να κατέχει το 99% αυτής της τρίτης πηγής ακτινοβολία, τις διαρροές των πυρηνικών εργοστασίων συμπεριλαμβανομένων.
Τα παραπάνω σε αριθμούς: από φυσικές αιτίες: 2,1 χιλιοστοσίβερτ (msv/Year) ή 0.0021 σίβερτ (sv)το χρόνο.
Από τον πολιτισμό άλλα 1,8 msv το χρόνο.
Οι τιμές της πάγιας ακτινοβολίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από δραστηριότητα σε δραστηριότητα. Οι εργαζόμενοι των πυρηνικών σταθμών εκτίθενται σε 20 msv το χρόνο, οι πιλότοι σε 4,4 msv το χρόνο.

Οι διάφορες διαρροές των πυρηνικών εργοστασίων, όπως καταλαβαίνει κανείς αυξάνει την πάγια ακτινοβολία, καθόσον αυτή, άπαξ και απλώθηκε έξω από τα πυρηνικά δεν ξαναμαζεύεται για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια. Ήδη, σήμερα η πάγια ακτινοβολία είναι κατά 54% φυσικής προέλευσης και 46% τεχνητής προέλευσης.

Τι σημαίνει έκθεση σε ακτινοβολία:

Η ακτινοβολία υπάρχει στον αέρα, στη γη και θα βρει διάφορα μονοπάτια να έρθει και στο σώμα μας! Εύκολα το καταλαβαίνει κανείς αυτό το τελευταίο. Δεν χρειάζεται καμιά εξειδίκευση.

Παρά ταύτα δείτε και τα μονοπάτια άλωσης των ζωντανών οργανισμών.



Είδη ακτινοβολίας

Τα είδη ακτινοβολίας είναι 4
Ακτινοβολία με ακτίνες α, β, γ και ακτινοβολία με πρωτόνια.

Πότε η ακτινοβολία γίνεται επικίνδυνη;

Η επικινδυνότητα της ακτινοβολίας σχετίζεται με τους δρόμους που βρήκε για να εισέλθει στον οργανισμό μας και με την χρονική διάρκεια της έκθεσης.

Η ακτινοβολία Άλφα, έχει μικρή ακτίνα δράσης, γι αυτό και παραμένει εκτός του οργανισμού μας. Ωστόσο είναι επικίνδυνη όταν διεισδύσει σ αυτόν. Αντίθετα η ακτινοβολία γάμμα και η με πρωτόνια έχει μεγάλη απόσταση διείσδυσης.
Η ακτινοβολία μπορεί να επιφέρει άμεσες βλάβες και μακροπρόθεσμες.
Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενη ανάρτηση, μετά από ένα σίβερτ οι βλάβες είναι άμεσες. Πάνω από 20 επιφέρει τον θάνατο σε δύο μέρες.
Κάτω από 1 σίβερτ, επιφέρει κινδύνους (μεγάλης πιθανότητας ή μικρής ανάλογα την δόση) καρκίνων, λευχαιμίας τερατογεννήσεων, αλλαγής του DNA. Μεταβάλει δηλαδή τον κόσμο μας για τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...