Mittwoch, 25. Juli 2012

Η σύγχρονη οικονομική κρίση και οι ασυναρτησίες ένθεν και ένθεν


Από την αρχή της κρίσης έχω κάνει την ανάλυσή μου:Μέχρι σήμερα δεν έχω διαψευστεί. Στις φυλλάδες τύπου Bild Zeitung, αλλά και στο δήθεν σοβαρό περιοδικό “der Spiegel” ή sτο Financial Time* διαβάζεις:

ήξεις αφήξεις ουκ εν τω Ευρώ θνήσκεις. 

Βέβαια, δεν περιμένω καμία απάντηση από τα συστημικά φυλλάδια - θετική ή αρνητική - για την έξοδο της δυτικής οικονομίας από την κρίση. Ωστόσο με εντυπωσιάζει η απόκλιση των απόψεων και των εκτιμήσεων, όπως  και η ελαφρότητα των δικών μας αναλυτών. 
Δύο παραδείγματα μόνο θα αναφέρω από τα εκατοντάδες που βλέπουν το φώς της δημοσιότητας καθημερινά: Για το Handels-Blatt το κόστος διάλυσης της Ευρωζώνης ανέρχεται στα 3 τρις, ενώ για τον Spiegel  το κόστος - μόνο - της Γερμανίας από την έξοδο - μόνο -της Ελλάδας εκ της ευρωζώνης, ανέρχεται σε 70 – 80 δις. Στην συνέχεια από την αδυναμία πληρωμών της Ελλάδας θα μολύνονταν η Ιταλία και η Ισπανία και τότε η Ευρώπη δεν θα μπορούσε να τις σώσει και εκείνες (λες και εμάς μας έσωσε!) και θα επικρατούσε το χάος.
Από τις παραπάνω σοφίες προκύπτουν για μένα τουλάχιστον τα εξής απλά απλούστατα ερωτήματα:

Πώς θα λείψουν μόνο στη Γερμανία περί τα 80 δις? Αφού χρωστάγαμε λίγο πριν αρχίζουν να μας στέλνουν τα τροϊκανά πακέτα «σωτηρίας» μόνο 22 δις?

Πώς από την έλλειψη 300 δις Ευρώ (το συνολικό περίπου χρέος της Ελλάδας ) θα σχηματιστούν «πακέτα σωτηρίας» της τάξεως των 3 τρις? Δη λαδή 300 επί 10 = 3.000;! Πώς φτώχυνε η Ισπανία, χώρα τεράστια με τουρισμό και βιομηχανία και γεωργία και απ όλα; Κι αυτοί - γαμώ την ατυχία μου τεμπέληδες σαν και του λόγου μας ήταν; Και άσε την Ισπανία, άσε την Πορτογαλία, άσε την Ιρλανδία, άσε κάτι ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια που έχουν ήδη κηρύξει στάση πληρωμών, η Ιταλία με όλα τα καλά του καπιταλισμού σε πλήρη άνθηση πώς τα κατάφερε και αυτή; Όποιος μου λύσει όλες αυτές τις απορίες κερδίζει ένα υπέροχο μπρελόκ με τη φάτσα της Μέρκελ, να την βλέπει και να χαίρεται.




















****************
Το ανέκδοτο με τις Financial times το ξέρετε;
Η δασκάλα ζητάει από τα παιδιά προτάσεις με την λέξη "προφανώς".
Ο Τοτός παίρνει τον λόγο και λέει: Κάθε πρωϊ η γιαγιά μου παίρνει την Financial Times και κάπου πηγαίνει. Αγγλικά δεν ξέρει, προφανώς πάει για χέσιμο.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...