Mittwoch, 31. Mai 2017

Η σημασία της Αλωσης


Η άλωση της Κωνσταντινούπολης αποτέλεσε μια σημαντική καμπή της παγκόσμιας ιστορίας. Η διασπορά των λογίων και των θησαυρών της γνώσης έδωσε νέα ώθηση στη δυτική σκέψη.
Ο Χάλαμ επισημαίνει, ορθώς, πως παρ ότι η Κωνσταντινούπολη είχε επιβιώσει πέραν κάθε προσδοκίας η γνωστοποίηση της άλωσης της έγινε δεκτή ως μια αιφνίδια καταστροφή. Ένα αίσθημα θλίψης ίσως και αυτοεπιτίμησης τάραξε την καρδιά της Χριστιανοσύνης.
Τα αποτελέσματα της κατάλυσης της Αυτοκρατορίας είχαν καταστροφικό χαρακτήρα. Η Κωνσταντινούπολη η οποία ήταν επί αιώνες η καρδιά της και το μεγάλο προπύργιο του ευρωπαϊκού πολιτισμού απέβη οχυρό των οπαδών μιας εχθρικής θρησκείας.
Με την άλωσή της η Ευρώπη απώλεσε όλα όσα οι κάτοικοί της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη του πολιτισμού. Η φιλοσοφία η τέχνη η θεολογία και το δίκαιο που είχαν αναπτυχθεί στους κόλπους της είχαν ευτυχώς επηρεάσει ήδη τις δυτικές χώρες και λέω ευτυχώς γιατί μετά την άλωση της η πόλη έπαψε να ασκεί οποιαδήποτε επιρροή επί της ευρωπαϊκής σκέψης.


Σερ Εντουιν Πήαρσ, Η καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας, σελ.439

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...