Donnerstag, 17. August 2017

Η Γραμματική των Πολιτισμών




Η αναστάτωση του σχολικού προγράμματος με το μάθημα της ιστορίας, κυρίως, αλλά και των άλλων μαθημάτων, (μαθηματικά, φυσική, θρησκευτικά ή ιστορία θρησκειών κλπ.) δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο.

Η Γαλλία, φαίνεται, ότι βασανίστηκε πολύ για τον τρόπο και την ποιότητα της αφήγησης της ιστορίας.

Η διαφορά με μας τους Έλληνες ήταν ότι τις απόψεις για την μία ή την άλλη αφήγηση υπερασπίστηκαν ιστορικοί μεγάλης εμβέλειας και όχι η καθηγήτρια των Αγγλικών και κάτι βλαμμένοι τηλεοπτικοί αστέρες που τράβηξαν επάνω τους όλα τα πυρά των ιστορικών!

Στην Γαλλία λοιπόν, ο «εκσυγχρονισμός» της παιδείας ξεκίνησε την δεκαετία του 60. Για την ιστορία, όπως διαβάζω στην εισαγωγή της «Γραμματικής των πολιτισμών» η μια άποψη υποστήριζε ότι η ιστορία πρέπει κατ αρχήν να είναι ένα αφήγημα με βάση τα γεγονότα, ενώ η άλλη μια φλύαρη αφήγηση, χωρίς ημερομηνίες και τόπους, που θα μπάζει τον μαθητή στην ….ουσία των πραγμάτων και θα τον απαλλάσσει από μια ξερή αποστήθιση.

Την δεύτερη άποψη απέρριπτε κατηγορηματικά ο μεγάλος Γάλλος ιστορικός Φερνάν Μπρωντέλ, επειδή η φλυαρία δεν μπορεί να είναι αντικειμενική και επομένως κάθε διαγώνισμα ήταν διάτρητο.

Παρά ταύτα, ο Μπρωντέλ γράφει την «γραμματική των πολιτισμών» για απόφοιτους λυκείου, αλλά και τους δασκάλους εν έτει 1963 η οποία είναι ακριβώς αυτό που αρνείται ότι μπορεί να είναι ιστορία!

Το βιβλίο το είχα διαβάσει το 2007 και 10 χρόνια μετά, είπα να ξαναδιαβάσω τις 100 σελίδες για το Ισλάμ!

Τι το ήθελα;

Διαβάζω κάθε πρόταση δυο φορές, μπας και μου διαφεύγει κάτι. Ο Μπρωντέλ εκτός από φλύαρος είναι κι ένας έξοχος παραχαράκτης. Δεν βρίσκω καμιά πιο ωραία λέξη. Αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό. Και δεν είναι παραχαράκτης μικρής κλίμακος, δηλαδή, άντε να ξεχάσουμε κάποια γεγονότα, αλλά παραχαράσσει ολόκληρες χιλιετίες, προκειμένου να μας εξηγήσει πόσο μεγάλο και λαμπρό ήταν το Ισλάμ.

Να μου το θυμηθείτε, τώρα που το Ισλάμ, πρέπει να γίνει κακό, θα βρούν άλλους ιστορικούς για να θάψουν τον Μπρωντέλ. Και για μένα, καλά και θα του κάνουν. Κρίμα τον άνθρωπο δηλαδή!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...