Samstag, 24. November 2012

« Οι προσκεκλημένοι».

« Οι προσκεκλημένοι». 

Ο Πιέρ Ασσουλίν γεννήθηκε στο Μαρόκο, στην Καζαμπλάνκα και τα βιβλία έχουν μεγάλη επιτυχία και απήχηση.

Το βιβλίο, το περί ου ο λόγος, είναι καλογραμμένο και διαβάζεται γρήγορα και ευχάριστα. Παρότι όλη η πλοκή εκτυλίσσεται σε ένα σαλόνι και η διάρκεια της ιστορίας είναι ένα βράδυ, προσφέρει σασπένς και καταφέρνει να κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος. Πρόκειται για έναν δείπνο στον οποίον κατά διαβολική σύμπτωση θα βρεθούν 13 άτομα, ένας αριθμός που θα αλλάξει όλον τον ρυθμό και το χρώμα της βραδιάς.

Ο Πιέρ Ασσουλίν, παρουσιάζει ένα μικρό δείγμα της γαλλικής αστικής τάξης που δεν έχει να πει απολύτως τίποτε. Είναι αμόρφωτη, μισαλλόδοξη, προληπτική μέχρι βλακείας και ρατσιστική , ενώ αντίθετα - η Σόνια - η οικιακή βοηθός είναι τα αντίθετα. Εχει μια πολύ σπουδαία μόρφωση, αφού προς έκπληξη όλων σπουδάζει Ιστορία Τέχνης και βέβαια σε χρόνο αστραπή θαμπώνει τους πάντες με την μόρφωσή της. Θυμήθηκα την Τζένη Καρέζη (**) που κατεβαίνει τη σκάλα και κάνει το ντεμπούτο της στον κόσμο των μεγαλοεφοπλιστών, όπου τους κατακεραυνώνει όλους με τις εξυπνάδες επί παντός επιστητού που ξεφουρνίζει .

Έτσι λοιπόν η Σόνια, ως μία νέα Τζένη τους σκίζει όλους!

Αλλά ποιους όλους; Όπως προείπαμε το δείγμα αυτό της Γαλλικής Αστικής Τάξης είναι ένας συρφετός ανόητων και κακών ανθρώπων, οι οποίοι στη σκέψη ότι θα πρέπει να καλέσουν τη Σόνια στο τραπέζι, προκειμένου να διώξουν μακριά το κακό πνεύμα του αριθμού 13, βγάζουν σπυριά. Ο μόνος καλός από τους πλούσιους και εκλεκτούς συνδαιτυμόνες της βραδιάς είναι ένας Αμερικανός, απελευθερωμένος, ο οποίος δεν έχει κανένα κόμπλεξ κατωτερότητας ή ανωτερότητας και καλεί την οικιακή βοηθό να καθίσει στο τραπέζι, ως ίση προς ίσον και έτσι της δίνεται η ευκαιρία να ξεδιπλώσει την απέραντη μόρφωσή της περί τα καλλιτεχνικά.

Η Σόνια λοιπόν στο πλάι του πάμπλουτου Αμερικανού από την μία πλευρά, την πλευρά του καλού και οι καλεσμένων της Μαντάμ Σοφί ντε Βιβιέ από την άλλη.

Μέχρις εδώ, θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα είναι καλά. Ένα αφελές μανιχαϊστικό αφήγημα!

Έτσι αντιλαμβάνεται ο συγγραφέας την αστική τάξη της Γαλλίας, (κούνια που τον κούναγε) και έτσι την παρουσιάζει. Αν η Παπαρήγα έγραφε ένα τέτοιο βιβλίο, μπορεί να το έγραφε καλύτερα.

Ωστόσο, όλο αυτό το μελό, δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται. Αφού  η Σόνια έχει ήδη κερδίσει  την καρδιά του αναγνώστη με την μεγαλοσύνη της, ενώ η αντίθετη ομάδα πέφτει από το ένα σφάλμα στο άλλο, τότε ο Πιέρ Ασσουλίν μας κάνει και ένα μάθημα περί της κλειτοριδεκτομής. (*)   Το θέμα πέφτει στο τραπέζι, έτσι απλά, μεταξύ τυριού και αχλαδιού  όπως ταιριάζει στην περίπτωσή μας και η «μορφωμένη» και «απελευθερωμένη» Σόνια το προσπερνά με ελαφρά πηδηματάκια.

Το παρομοιάζει με την περιτομή των ανδρών. Τι ντροπή! Η περιτομή στους άνδρες γίνεται για αυξήσει την ηδονή τους στο σεξ, ενώ η κατακρεούργηση των γυναικείων γεννητικών οργάνων γίνεται για το ακριβώς αντίθετο.

Αντιγράφω μερικές παραγράφους, για να διαπιστώσετε το πνεύμα του Ασσουλίν:

- Να με συγχωρείτε, παρενέβη η Σόνια, που η αυτοπεποίθηση της είχε ενισχυθεί (καθόσον καθόταν δίπλα στον πάμπλουτο Αμερικανό), αλλά διαπράττετε ένα αρκετά συνηθισμένο λάθος. Δεν έχει σχέση με το Ισλάμ.
- Δεν είναι μουσουλμανική παράδοση; Τι είναι τότε (ρωτάνε οι «άξεστοι» και «αμόρφωτες» Γαλλίδες)

- Είναι ένας ακρωτηριασμός ή μια παράδοση, εξαρτάται πως το βλέπει κανείς, πανάρχαια, διαδεδομένη στους πληθυσμούς του Νείλου, που επεκτάθηκε σε ολόκληρη την Αφρική. Πρόκειται όμως για ένα ανιμιστικό έθιμο φαραωνικής προέλευσης. Καμία σχέση με το Ισλάμ.

- Απαιτώ να το δώ

- Ουσιαστικά είναι η περιτομή των ανδρών συνέχισε η Μαρί Ντό ……


Στην συνέχεια η συζήτηση περιστρέφεται στους διάσημους άνδρες που κάνουν περιτομή και έτσι όλα είναι ισότιμα και ίδια.

Ένα έθιμο είναι και αυτό. Όλα όπως τα πάρει κανείς.

_________________________________________

*

σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (που αποτελεί τμήμα του ΟΗΕ),οι γυναίκες που βρίσκονται στη ζωή αυτή τη στιγμή και έχουν υποστεί κλειτοριδεκτομή, υπολογίζονται σε εκατόν σαράντα εκατομμύρια! Καθημερινά έξι χιλιάδες νεαρά κορίτσια υφίστανται αυτόν τον ακρωτηριασμό των εξωτερικών γεννητικών τους οργάνων, δηλαδή περίπου δυο εκατομμύρια το χρόνο…

Πρόκειται για ένα μαζικό έγκλημα που τελείται εις βάρος των γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο, κάτω από το πέπλο της σιωπηρής –πολλές φορές– ανοχής θρησκειών, κρατών, κυβερνήσεων, κοινωνικών επιστημόνων, ακόμη και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

** μετά το 58 λεπτό



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

καλημέρα και καλά σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...